Blaxsås

Allmän information – Blaxsås

Blaxsås ligger på 438 m ö h, strax norr om Nianfors, eller ca 20 km nordväst om Enånger. Berget har nog en av Hälsinglands finaste utsikter från toppen. Man ser hela skärgården från norr om Hudiksvall till söder om Söderhamn, samt hela Dellensjöarna. Blaxsås östra sida syns väldigt tydligt från långt håll som en mycket brant vägg. Som enkel bergsbestigning kan man välja mellan olika leder med svårighet 2-3. För ren klippklättring kan man dela upp berget i 3-4 sektioner: Sektion A ligger ca 200 m söder om vindskyddet på toppen.

I närheten ligger också Fuskåsberget.

Foto: Saknas

Historik

Per Calleberg har generöst delat med sig av hela Hälsingeföraren till Sverigeföraren. Informationen på denna sida kommer ursprungligen från Hälsingeföraren med text och skisser av Per Calleberg. Skisserna bearbetade till elektronisk form av Emil Persson.

 

GPS / Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat. Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

 

Sektioner

Utförlig beskrivning av alla leder saknas. Komplettera gärna genom att skicka in information under ”Uppdatera denna förare!” här till höger.

Sektion A

Ligger ca 200 m söder om vindskyddet på toppen.

1. Blodiga Merry, 5 Trad.png
Torbjörn Nilsson och Åke Englund 1983
Består av två korta replängder; första repan är en bred jamspricka. På andra repan viker man av ut till höger under ett tak som leder till kruxet. Där skall man mantla upp till en tunn jamspricka, vilken är kruxet. Luftig.

Sektion B

Det södra partiet av stora väggen. Där finns fina linjer, men inget är klättrat ännu.

Sektion C

Den vägg man ser rakt till vänster under vindskyddet. Här finns en hel del att göra, i olika svårighetsgrader.

2. Nattmaran, 5+ Trad.png 20m
Torbjörn Nilsson och Åke Englund 1983
Spricka, sista delen överhängande. Leden hittas i högra delen av sektionen.Strax till höger om svaet finns en 15-20 m lång kamin, vilken klättrats vintertid och bedömts till 3+. Strax innan man kommer till Blaxsås finns ett berg på höger sida med en fin sydvägg. Ett fåtal leder är gjorda, men det finns andra fina linjer. För den som gillar att krypa i grottor, finns det mycket att utforska nedanför Blaxsås stora vägg. Där ligger mängder av stora stenblock staplade över varandra.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar