Dalkarlskärret

Allmän information – Dalkarlskärret

Ett trivsamt litet sva med rejäla sprickor.

Utmärkt klippa för att lära sig leda trad. Klippan vätter mot sydväst och en öppen åker, vilket ger gott om kvällssol. Topprepsmöjligheterna är goda, men ta med ordentligt långa slingor och/eller några kilar, eftersom träden står en bit från klippkanten. Klippan är 20 m lång och höjden varierar mellan 3 och 8 meter, så om man är utrustad med crashpad och en god portion cojones kan man lämna repet hemma. Uppsalas bästa efter-jobbet-klippa?

Mark Harris stod för mycket av ursprungsmaterialet till den här sidan, och hans sida om klättring kring Uppsala är ovärderlig om man sitter fast i den uppländska leran och undrar vart alla klippor tagit vägen.

 

 

 

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat. Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

Ta Dag Hammarskjölds väg söderut från centrum och vid trafikljuset vid Ulleråker sväng av till höger på Vårdsätravägen. Forsätt några kilometer fram till en avtagsväg skyltad mot Hammarskog och tag av där över bron (Lurbo bro). Kör vidare till avtagsvägen skyltad till Uppsala Näs på vänster sida. Ta denna väg 1km, sväng sedan till höger på grusvägen som är bakvägen till Hammarskog. Efter ett par kilometer ser du parkeringen till Dalkarlskärret på vänster sida. Korsa vägen och gå 10 minuter nordväst runt sjön. Du kommer att se väggen på höger sida.

Alternativ: istället för att svänga vänster mot Uppsala Näs, ta höger i den korsningen, och ta sen in vänster på en grusväg. Passera några hus och åk vidare in i skogen. Du finner snart en pakeringsficka på höger sida — ställ dig där eller på vändplanen något längre fram. Följ stigen mittemot den första parkeringsfickan i 5-10 minuter (finns röda markeringar). Klippan ligger på vänster sida i åkerkanten.

 

Leder

Rekommenderade leder

Talangjakten
Birdie Jamjam
Fissure Grund

4. Semper, 4- Trad.png
5. Talangjakten, 4 Trad.png
Carl-Göran Brask 1976
6. Balansnisse, 4 Trad.png
Carl-Göran Brask 1976
7. Bullen, 7- Trad.png
Åke Danielsson 1987
8. På tå häv, 6 Trad.png
Rick McGregor 1979
9. Fissure Grund, 5 Trad.png
Erik Grund 1977
Fissure Very Grund Indeed, A2(+) Trad.png
Markus Nyström 2010
Se dig inte om!, 7+/8- Trad.png
Wigren & Olofsson 2011
10. Birdie Jamjam, 3+ Trad.png
11. (namnlöst dieder), 4 Trad.png
Hoppas ingen ser mig, A2 Trad.png
Markus Nyström 2009
12. Arbetets döttrar, 5- Trad.png

Syns ej på bilden. C:a 5 m höger om 11.
 Dalkarlskärret

Dalkarlskärrets huvudvägg. Foto: Mark Harris

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar