Trollberget

Allmän information – Trollberget

Kvällssolig Norrbottensklippa med både vägg- och sprickklättring. Mestadels mixad klättring med både bultar och egna kompletteringar. Nyturspotential!

 

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat. Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

Från Arvidsjaur, kör mot Östersund. 25 km från Arvidsjaur ligger Avaviken. I Avaviken svänger man höger mot Renviken. Efter lite drygt 1 km finns det en parkeringsplats på vänster sida om vägen. Gå sista biten till klippan som syns tydligt från vägen (ca 400 m).

Access

Rovfåglar häckar ibland på berget varför klättring då bör undvikas i maj/juni. Ansvarig för access-frågor är Tony Gustafsson (Norrlands dragonregemente).

Leder

[[1. Prinsessan Leia5+]] Trad.png
 
Följer sprickan i bergets vänstra kant rakt upp. Flera lösa stenar/flak i ledens nedre del gör den svårsäkrad. Kort, men jämn klättring.

[[2. Jabba the Hut5+]] Mix.png
3 bultar,  
Väggklättring rakt upp till taket. Traversera sedan höger på goda grepp tills taket passerats. Därefter rakt upp längs sprickan/blocket. Försiktighet bör iakttas om friends används under taket då det kan vara löst på sina ställen.
[[2a. Utstegsvariant på 25+]] Sport.png
 
För de som inte vill traversera åt höger under taket går det att smita ut till vänster.
[[3. Han Solo6-/6]] Mix.png
2 bultar,  
Startar omedelbart till höger om Jabba the Hut. Klättra upp/in i hörnet, därefter på ”goda” handgrepp till höger för att därefter ta sig upp på den lilla hyllan. Väl där är cruxet passerat. Följer sedan hörnet upp till högerkanten av taket. Utsteget gemensamt med Jabba the Hut.
[[4. Bobba Fett5]] Trad.png
1 bultar,  
Insteg gemensamt med Luke Skywalker. När händerna når den stora hyllan till vänster om utsteget på Luke Skywalker, traversera vänster och kliv upp på den lilla hyllan (samma hylla som Han Solo). Resten av leden gemensam med Han Solo.
[[5. Luke Skywalker4+]] Trad.png
 
Följer den mycket tydliga sprickan/flakformationen i hörnet. Säkras med friends och hexentrics. Var försiktig då friends (kamsäkringar) används bakom flak mht den kraft som utvecklas vid ett fall.
[[6. Perversa kollegor4- ]]Mix.png
1 bultar,  
Startar under en flak/blockformation. Fortsätter sedan rakt upp till utsteget.
[[7. Två krokar i taket4-]] Sport.png
3 bultar,  
Startar mitt för den stora väggen. Inledningsvis snett upp till höger på goda grepp för att sedan vika rakt upp.
[[8. Tjejerna på kameral5/5+]] Mix.png
2 bultar,  
Insteg till höger om Två krokar i taket. Snett upp till en diagonal hylla. Sedan rakt upp (crux), via en liten hylla, vidare upp över de mjukt rundade formerna till utsteget som sker via ett kort sva-parti.
[[9. Metkroken3+]] Mix.png
2 bultar,  
Egentligen en variant av Tjejerna på kameral. Cruxet på Tjejerna… undviks genom en metkroksliknande kringgång på höger sida via ett jordigt hörn. Insteg och utsteg är gemensamt med Tjejerna på kameral.
[[10. Kåt i Kosovo5-]] Mix.png
1 bultar,  
En led med två korta passager av sprickklättring. Insteg gemensamt med Tjejerna…, följer sedan den diagonala hyllan snett upp till höger till den första korta sprickan. Därefter via en hylla till den andra korta sprickan som är ledens utsteg.
[[11. Psykopater i uniform6 ]]Mix.png
1 bultar,  
Ett boulderliknande insteg (crux) leder till en liten hylla. Nästa korta vägg klättras på goda grepp upp till den större hyllan. Resterande del av leden är gemensam med Kåt i Kosovo. Insteget kan lätt skapa psykoser hos klättraren, särskilt om man väljer att börja bakom/inne i granen, vilket mer än en gång slutat med en trälandning. Annars är mantling en teknik man bör behärska.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar