Öjerud

Allmän information – Öjerud

Liten klippa som tyvärr inte får så många besök. Ligger inte fullt en mil norr om Arvika. 15 meter hög, strax under vertikal och består av grepprik men kompakt granit. De många greppen är oftast tämligen små vilket förklarar ledernas svårighet

Berget upptäcktes 1995 av Karl Nyberg och Johan Pütz, vilka också rensade de första lederna. Under sommaren 1996 såg berget en utökad aktivitet. Det rensades och fler nya leder gjordes. Kontakter med markägaren öppnade vägen för att bulta flera av de kompakta lederna. Då klippan är ganska liten återstår nu bara ett mindre antal möjliga linjer. Berget har varit sparsamt klättrat sedan etablerandet på 90-talet. Dock hoppas Jösse Klättersällskap som varit mest (enda?) aktiva vid klippan att skapandet av denna online-förare samt ev etablering av nytur/er under 2008-2009 ska ändra på detta.

Öjerud går också under följande två namn. Øjerud samt Kallkällsberget.

 

 

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat.Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

Från Arvika… Kör ur Arvika vid gaterondellen (shell select och mc donalds) mot Karlstad på väg 61. Till vänster skymtar en ful ljusstake som Jösse Klättersällskap försökt förbättra vid ett misslyckat tillfälle. Var observant för när som helst ska du svänga vänster mot Gunnarskog. Fortsätt denna väg förbi flygplatsen och sjön Racken. Efter sjön kommer en lång raksträcka. Om den är kvar hittar du Öjeruds snickeriverkstad på vänster sida. Håll utkik mot skogen till höger för kanske kan man skymta klippan mellan träden. Parkera bilen vid ett el-skåp som står på höger sida, vid vägen några hundra meter efter snickeriet. Fortsätt rakt fram på grusvägen mot bostadshusen. Vid första huset i svängen följ den traktorstig som går upp i skogen. Visa total hänsyn till boende och var så osynlig och tyst som det går. Traktorstigen når en glänta. Fortsätt här rakt upp i skogen och du bör hitta klippan.

Leder

Ojerud
Dåligt inscannat exemplar, men orkar inte rätta till. Klicka för större bild.Numrerar lederna från vänster till höger
[[0. Långa rännan, 4]] Trad.png
Karl Nyberg, Johan Pütz
[[1. Damokles, 6+]] Mix.png
2 bultar, Anders Borg/Tväråna
Rensad av Johan Pütz och Axel Heyman. Damok’les, Hovman hos Kung Dionysios av Syrakusa (omkring 400 f.kr). Prisade sin herres lycka men fick av denna en lektion om dess obeständighet. Inbjöds slå sig ned i stor ståt vid ett festligt bord, men över honom hängdes i ett tagelstrå ett skarpslipat svärd. Härav uttrycket Damok’les svärd = Liknelse om överhängande fara. Namnet på leden syftar på det ”Damokles svärd” som står lutat mot utstegstallen.
[[2. Barnängen, 6+]] Sport.png
4 bultar, Anders Borg/Tväråna
Rensad av Karl Nyberg. Om man inte gör mantlingen innan ankaret kopplas, kan det diskuteras om inte lite Barnängens barnpuder skulle behövas av vederbörande klättrare. toppankare
[[3. Lichenofil fältbiolog, 7-]] Sport.png
4 bultar, Anders Borg/Tväråna
Man behöver väl inte rensa mellan greppen? Lavar har också rätt att uppnå självförverkligande och skall inte behöva stå till sidan för självcentrerade klättrare. Leden har senare blivit ”retrorensad” och erbjuder inte längre den intensiva naturupplevelse man en gång kunde få med lav i ögonen, lav på greppen, lav i halsen, lav överallt. delar toppankare med barnängen
[[4. Los Cotos, 7-]] Sport.png
4 bultar, Martin Jurander Anders Borg/Tväråna
Konstig klättring upp till en rolig mantlingshylla. Därifrån vidare över ett roligt svaparti. Gemensamt ankare med ”döp den till not”
[[5. Döp den till not, 7-]] Sport.png 15m
5 bultar, Martin jurander
En fin led med teknisk klättring , tre meter till höger om Los cotos, stay cool
[[6. Totte klättrar, 6]] Trad.png
Anders Borg/Tväråna, Jonas Wallmander
Snart kommer den nya Totteboken som skall se till att nästa generations klättrare kommer igång tidigt. Leden ger en fin försmak av expanderande flak.
[[7. Fata Morgrana, 6+]] Trad.png
Annika Bergquist
Stöt hårt förbi det korta men hårda och nervösa kruxet för att sedan få i bättre säkringar. Lättare klättring följer förbi gran – öh nej, tallen och leder till intressanta grepp i utsteget.
[[8. Karls led, 5 ]]Trad.png
Anders Borg/Tväråna, Karl Nyberg
En trevlig, lätt led med resonabla säkringar. -Du är i Sverige nu din jävla amerikan. Här godtas ingen svengelska. -Ja, ja. Allt är där nu i alla fall, så det är bara gå för det.
[[9. Karl-Martins led, 6]] Trad.png
Martin Jurander
Luriga kilplaceringar. Rensad av Karl Nyberg. Lite laybackkaraktär, säkrad med små kamkilar i den utåtvidgande sprickan.

 

[[10. projekt, 9- ?]] Sport.png
4 bultar, 
tre meter till höger om ”karl-martins led” , lite beta är att det inte finns några grepp !

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar