Tjärö

Allmän information – Tjärö

Tjärö är ett vacker naturreservat strax söder om Åryd, nära Köpegårdaberget, i Blekinge. På ön återfinns två klippor som bjuder på klättring. Även om det inte finns så jättemycket klättring på Tjärö, så är atmosfären och upplevelsen väldigt speciell. Klippan är av god kvallitet och de sprickor som de flesta leder följer bjuder på fina säkringar. För att komma till Tjärö så tar man färja från antingen Järnavik eller Karlshamn. Dessa går endast under sommarhalvåret. Annars är det egen båt som gäller. Ett tredje alternativ är att ha egen kajak (eller att hyra det vid Nytäppet mittemot Matvik). Ute på ön finns ett STF-vandrarhem som det går att bo över på om man har bokat rum (Tjärö Turiststation tel 0454-60063/i n f o@tjaro.com). Det är inte tillåtet att campa fritt i reservatet.

Foto: Fredrik Rapp

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat. Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

 

Från Karlshamn kör du österut mot Karlskrona och tar av från E22:an strax efter Åryd, mot Järnavik. I Järnavik är det turistfärjan till Tjärö som gäller. Det går också att ta färja från hamnen i Karlshamn. Båda färjorna går tyvärr bara under sommarhalvåret. Väl ute på ön är det lätt att orientera sig med hjälp av kartan nedan. Om du skulle vilja paddla egen kajak så finns en bra iläggningsplats med brygga, om man följer vägen förbi Köpegårdaklippan och till dess slut (se Köpegårda).

Färja från Karlshamn:http://www.karlshamn.se/Turism/Kommunikation/Skargardstrafik_Karlshamn-Tjaro/ Färja från Järnavik:http://www.karlshamn.se/Turism/Kommunikation/Skargardstrafik_Jarnavik-Tjaro/

Tjärö

Havsklippan

Detta är klippan som syns direkt till höger om piren där Karlshamnsfärjan lägger till. Den högra delen där bl.a. ”Skärgårdsturen” återfinns, stupar rakt ner i vattnet. För den som inte tycker att klättringen ger tillräckligt med spänning, går det utmärkt att hoppa från toppen av klippan ovanför ”Skärgårdsturen”. Vid den delen av klippan är det ca fem meter djupt vatten och fritt från stenar och annat obehagligt.

Tjärö2

[[1. Simpor och Grodfötter7]] Trad.png Två stjärnor14m
0 bultar, Mark Jansson 92 
Fin klättring längs en växlande spricka. Något ojämn med ett markant krux i den överhängande toppdelen. Starten nås antingen genom firning eller genom den stora klyftan mellan klipporna. Denna kräver lite nedåtklättring.

[[2. Skärgårdsturen6-]] Trad.png Två stjärnor14m
0 bultar, Bill Sjökvist 90 
Kalasfin fingerspricka uppför den släta skölden som stupar rakt ner i vattnet. En firning krävs för att nå insteget (eller egen båt). Tidigare fanns en lite brygga nedanför som man kunde säkra från. Den är numera borta, så nu är det hängande stand som gäller. Två varianter kan göras i starten. Den vänstra är klart styvare. Lite lavar förekommer men påverkar inte intrycket så mycket. Välsäkrad.
[[3. Trollbunden5+]] Trad.png En Stjärna14m
0 bultar, Patrik Lind 91 
En variant på leden ovan. Klättra ut i sprickorna till höger då detta blir möjligt.

 

Svaklippan

En mindre klippa på den södra delen av Tjärö. Tyvärr saknas logiska linjer. Men klippan ligger mycket vackert på en äng. Ganska knepigt att bygga toppankare.

Tjärö3

[[1. Pampers Bigwall4]] Trad.png 12m
0 bultar, Patrik Lind 86 
Klättring på fast och fin klippa som tyvärr är ganska lavig, vilket försvårar kruxet på mitten.

[[2. Libresse Invisible5]] Trad.png En Stjärna10m
0 bultar, Patrik Lind 86 
Samma start som ”Pampers..” men fortsätt rakt upp.

 

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar