Sulvik

Allmän information – Sulvik

Fint berg drygt 1 mil från Arvika i riktning mot Årjäng/Finnskogen. Berget är några hundratal meter brett och 25 meter högt (på sin högsta punkt). Etablerade sig snabbt som det berg med flest leder i Jösse Härad. I dagsläget finns 50 gjorda leder plus olika varianter och direktinsteg, och i takt med nyturerna snickras det på en ny förare med skiss över berget. När denna gjorts elektronisk markeras sidan som komplett.

ulviksberget har efter ett beslut i Jösse Klättersällskap beslutats hållas BULTFRITT . Inga bultar eller annan utrustning får lämnas på berget eller ovanpå den . Det är viktigt att alla hjälps åt att bevara Sulviksberget som ett fint NATURberg . Om det inte går att leda kan man Alltid topprepa. Topprep kan med fördel sättas i de många träd som finns. Möjlighet att gå runt berget finns på båda sidor samt mitt på (mittmarkeringen är pilen på bilden nedan.)

Berget är relativt nyupptäckt och flera leder är därför aldrig klättrade eller beskrivs i föraren som projekt. Detsamma gäller de många boulderproblem som kan putsas fram på stenblock nedanför berget.

De stenblock och rösen som finns nedanför berget skvallrar om att det kan vara löst på sina ställen. Ha detta i åtanke vid klättring och neddragning av rep. Kul och varierande formationer gör berget intressant att klättra. Här finns allt från fina sprick-linjer till aretêr och dieder samt väggklättring. Allt på sva, vertikal och överhängande klippa. Ofta fler element i en och samma led.

De flesta lederna är i 5-6-7-8 registret, men det är bara för att ingen försökt sig på eller putsat fram de enklare och svårare ännu. Här finns i allra högsta grad nyturspotential.

Följ för övrigt Svenska klätterförbundets accessregler och visa stor hänsyn till växter och djur samt boende i området. Sunt förnuft alltså vilket betyder att du ska lämna berget så rent och fint som du vill hitta det.

 

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat.Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

 

Från Arvika: Följ väg 172 i riktning mot Årjäng/Töcksfors/Sulvik. Efter att du passerat Sulvik med dess bensinstation/mat-affär, ta första vägen till höger mot Åmotfors. Efter ca en kilometer hittar du kolsjön på vänster sida. Då har du kört lite för långt. Parkera istället bilen vid ängen till höger. Berget ligger i andra änden på den lilla åkern (200m) och början på berget borde ses från bilen. Vid sådd på åkern måste fordonet parkeras högre upp i backen där det finns en liten ficka. Då är det promenad över kalhygget som gäller.

Access.jpg Access : Vid ängen finns endast en parkeringsficka, lite vid sidan av vägen, använd aldrig vägen/ängen. All annan yta används av markägaren. Parkera helst uppe på krönet innan , eller kör vidare och parkera i skarpa kurvan på avtagsväg. Var vänlig och respektera markägarens behov.

 

Leder

Räknas upp från vänster, men detta saknar helt någon mening då ingen karta eller skiss över berget ännu skapats. Nedan leder är därför bara ett utkast och ett första steg mot en komplett förare. Mer information kommer så fort skissen skapats och övrig information kompletterats. Nyturspotentialen är stor och därför är denna förare i allra högsta grad levande. Det är dock på denna sida som alla nyturer först registreras. I dagsläget (2008-08-05) är nedan projekt inget annat än projekt. Dock finns mer att göra på klipporna bara man har lust att putsa. En topografi är på gång, men tillsvidare får man försöka leta sig fram till lederna utifrån beskrivningarna nedan.

Ängsklippan

2/3 från slutet på ängen uppenbarar sig de första klipporna. Badande i sol från eftermiddag till kväll utgör dessa klippor första sektionen av berget Sulvik. Fin stenkvalité och fast klippa, Enkelt att gå runt berget på vänster sida. Fina träd att bygga ankare med. Där skogen tar vid blir klippan lite lägre och inte lika klätterintressant. Några meter in i skogen blir berget betydligt högre och du har nu nått nästa sektion… Stora väggen.

[[1. Sweet Summer rain, 6-]] Trad.png 10(?)m
Martin Norlander
Första leden från vänster på ängsklippan. Säkringar på mitten.
[[Tvivelaktiga vänner, 7-]] Trad.png
Martin jurander
Till höger om Sweet summer rain. Traverserar in från vänster upp till en slät sugande vägg, endast avbruten av två tvärsprickor. Dåliga aliens säkrar lite i alla fall
[[Tandlösa gubbens uppvärmningsled, ca 8- R]] 13)m
Martin Jurander
Väldigt seriös , få men ok säkringar , väldigt fin klättring.
[[2. Oskars Led, 6-]] Tre stjärnor12(?)m
Martin Jurander
Finfina diedret på ängsklippan. Varierad och kul klättring i jämn fin spricka som gjord för att matas med kilar och friends. Rekommenderas.
[[Flykten från utstegskaminen, 6 ]]Trad.png En Stjärna12m
Martin Jurander
Starta upp som nästa led men efter att ha lagt säkringar i diedret svingar du ut på hajfenan och sedan rakt upp , kryddig karaktär.

 

[[3. Till minne av utstegskaminen, 6]] Trad.png ?m
Martin Norlander
Den mörka kaminen/diedret till höger om oskars led
[[jakobsens arete, 8-]] Trad.png Två stjärnor
Martin Jurander 2008
Den överhängande areten till höger om “till minne av…” Gå först upp lägg säkringar i “till minne av… klättra sedan ner till starten av areten och ge dig hän! När du har klarat av areten och står på den omutliga svaplattan kan säkringar läggas till vänster i sprickan , sedan är det bara att ta ett djupt andetag och ge dig hän igen!
[[projekt, ?]] Trad.png
brant vägg med dåliga säkringar till höger om jakobsens…, jobbar på den , mer info kommer snart
[[Mentaline, 8-/8]] Trad.png 12m
Martin Jurander Videoicon.gif
Kolla säkringarna innan du ger dig hän. Otroligt fin klättring, sportig karaktär! Klicka på lednamnet för video-beta från förstabestigningen
[[4. Hölstret, 5-]] Trad.png En Stjärna8(?)m
Martin Jurander
Markanta sprickan á dieder som leder snett upp åt höger någonstans mitt på ängsklippan. Välsäkrad med stora friends.
[[5. Hölstret direct, 5+]] Trad.png ?m
Martin Norlander -97
Variantutsteg rakt upp.
[[6. Arete Franklin, 8-]] Trad.png 14(?)m
Martin Jurander
Brant boulderig start leder upp till osäkrad sexaklättring, seriöst dåligt säkrad
[[7. Projekt, ?]] Trad.png
[[Töst, 5+]] Trad.png
Jonas Wallmander, Andreas Holm
Till vänster om “familjeterapi” Går via ett löst ,seriöst stort block upp , dåligt säkrad
[[8. Familjeterapi, 7-]] Trad.png Två stjärnor
Martin Jurander
Tunt i början sedan välsäkrat.
[[9. Direktinsteg, 7+]] Trad.png
Martin Jurander
Välsäkrad om man når…
[[10. Blodsockerfall, 6]] Trad.png 10m
Martin Norlander
Svårsäkrad början
[[Curatora, 6]] Trad.png
Martin Jurander
Boulderig osäkrad start leder via svabullen upp till ett fint utstegssdieder , ok säkringar
[[Ekefalks problem, 7+]] Trad.png
Martin Jurander
Brant klättring undre halvan med ev. möjlighet till säkring, övergår i lätt trea klättring på övre halvan, går fint med paddor under.
[[11. Hellre mossa än mus, 6-]] Trad.png
Martin Jurander och Lasse Ericson
Det skarpa diedret till vänster om sportleden-väggen
[[Mobbade barn med automatvapen, 8-/8 R]] Trad.png Två stjärnor10m
John Påhlman och Martin Jurander
När diedret på föregående led närmar sig sitt slut lägger du dina sista säkring och bryter ut på branta väggen , crux följt av sportig klättring. FIIN !
[[12. Sportleden, 7+]] Trad.png Tre stjärnor
Martin Jurander
Regnsäker upp till sista greppet, juggig start leder via en vänster förflyttning upp till det pumpande slutet. Seriös men oxå en av de finaste på berget.Tradbeta: säkras med en offset blå/grön alien eller annan mindre kam och en blå camalot
[[skoterleden, 8-?]] Trad.png Två stjärnor10m
Martin Jurander
startar direkt med ett bouldercrux upp till jugg , där du kan lägga svart alien mm , sedan intensiv boulderig klättring , säkringarna har tagit långa fall , men efter att du “typ” är hemma är det markfallspotential ! Fin , boulderig !!
[[13. Hole in One, 7-]] Trad.png 16m
Martin Jurander
Brant avig startspricka som ger dig en bra lektion i jamteknik, leder vidare till en fin slut spricka. Ser inte ut som en 7- vid första anblick, men lita på graderingen
[[Tomma tisdagsträffar, 6+]] Trad.png
Martin Jurander
Så nära Devils tower som vi kommer i sulvik tror jag, säkras med små friends och kilar
[[Tomheten, 6]] Trad.png
Martin jurander
Till höger om “Tomma tisdags…” , Fin liten led som säkras med små friends och kilar, bra norgeträning!
[[Arty, 6]] Trad.png
Martin Jurander
Fina sprickan till höger om Tomheten,mothäng i början, sva i slutet, fina säkringar.
[[Löftet, 8-]] Trad.png En Stjärna10m
Martin Jurander
Den fina areten precis till höger om Arty, lägg först säkringar i arty’s mothäng och gå ner. Leden startar sen från högra sidan av areten med sulviks hitills hårdaste sekvens , väl förbi cruxet kan du lägga en liten kil i arty. Viss eliminationsvarning men den följer areten utan att använda artys grepp! Fin !
[[Lynnie Diamond, 6]] topprep
Fin led med osäkrat krux 5 m upp, högt boulderprojekt? Går på kortsidan som svänger in efter Arty, en bred sne kant, vidare upp över bullen och uppför aréten till topps.
[[Extend, 4]] Trad.png
Jonne Löfquist
Den stora sprickan i hörnet. Välsäkrad med lite större friends. Bra enklare led. Fin !
[[Väggmoral, 6-]] Trad.png
Martin Jurander
Väggen precis till höger om Extend ,man erbjuds fin väggklättring med krux högst upp om man har moral nog att undvika vänstersprickan .
[[Kaminen, 4+]] Trad.png
Martin Jurander
Klassiker !
[[Sling it magistern, 6+]] Trad.png
Martin Jurander
Den branta tvärväggen till höger om blötväggen.Startar i spricka och går sedan vänster ut på väggen. Slinga block nr ett och ge dig hän, efter krux nr 2 kan du slinga “block” nr 2. Fin !
[[Mental istid, 5- ]]Trad.png
Moa Wall
Direkt till höger om tvärväggen och areten. Följ spricksystemet och blocken upp, bra säkringar.
[[Gränsleden, 7-]] Trad.png
Martin Jurander
Boulderled men går fint att säkra för den som vill. Tunn överhängande fingerspricka leder till något så ovanligt som en jamunderclings-mantling
[[Sulvik i mitt hjärta, 5+]] Trad.png
Martin Jurander
Boulderled men går fint att säkra för den som vill, två meter till höger om “Gränsleden”. Sandbag för moderna klättrare
[[14. Stensöt, 5]] Trad.png En Stjärna
Martin Jurander
[[Varför blir jag aldrig klar med veden, 6+]] Trad.png
Martin Jurander
Till höger om kursleden “Stensöt” Boulderled men kan gå att säkra för den som vill , hård start tung mitt och krux på slutet.
[[15. Hjärtinfarkt, 6-]] Trad.png
Martin Norlander
Precis innan stora väggen börjar,startar från hyllan och klättrar den stora sprickan rakt upp. bra säkrad
.

 

Stora väggen

25 meter (?) i höjd och klippans olika formationer gör detta område intressant. Ingen brist på areté och dieder med andra ord. Som blocken nedanför denna klippa visar, så kan det vara löst på sina håll. Ha detta i åtanke både vid klättring och neddragning av rep. Mellan Ängsberget och Stora väggen finns en uppstigningsled som löper snett uppåt åt vänster. Ett lämpligt vägval för att sätta topprep i de många träd som finns lämpligt placerade längs klippkanten. Sol på eftermiddagen och på övre delen/toppen i princip tills solen går ner. Ju längre till höger man kommer på stora väggen desto “rösigare” blir instegen med stora block om vartannat.

[[6. Skräckosaurus, 7-]] Trad.png
Martin Jurander
Första leden på stora väggen, startar i diedret och går sen längs areten upp till slutsprickan.seriös onsight , kolla säkringarna

[[17. Bisexuell, 6+]] Trad.png En Stjärna
Martin Norlander
starta på hörnet sedan upp i fin fingerspricka till ett litet crux. Bra säkrad.
[[18. Taklampa, 7-]] Trad.png Två stjärnor
Martin Norlander
Rätt ut genom taket!
[[19. Post mortum, 6+]] Trad.png En Stjärna
Martin Norlander
istället för överhänget går du ut och upp höger i diedret , bra säkrad.
20. Cervux, 7-/7 Trad.png
Martin Norlander
Den stora sprickan till höger om pelaren
[[Äventyrsleden, 4]] Trad.png 25m +m
Martin J, Moa W
Startar på rampen till höger om Cervux, lämpligt att göra stand på hyllan halvvägs, fin slut travers .
[[Forget but not forgive, 5+]] Trad.png 25m
Martin Jurander
Mäktig led på stora väggen under de stora taken. Startar i högerdieder och drar sig sedan snett upp /åt vänster till taköverhänget. Detta rundas med en delikat travers åt vänster och ett löst slut i toppdiedret. Ok säkrad.
[[Fegline, 7]] Trad.png Tre stjärnor
Martin Jurander
Fint dieder för att undvika det stora taket.Klättring blir inte mycket finare än så här ! Superklättring, ta med små friends.
[[21. Yx-Göran, 5]] Trad.png
Martin Norlander
Hörnet långt åt höger precis innan sjöväggen börjar.
[[22. Jerry med kniven, 5+]] Trad.png Två stjärnor
Martin Norlander
viker ut åt höger från Yx-görans insteg sedan upp på väggen.
[[The Roof, 7/7+]] Trad.png Två stjärnor

Skarpt dieder till höger om jerry med.. leder upp igenom taket och slutar i ovan nämnda led.

 

Sjöväggen

Vid ett överhängande block nere vid bäverns vattendrag finns en trädstam som man promenerar på för att komma fram till Sjöväggen. Namnet sjöväggen kommer från den ansamling vatten som finns direkt under. Några stockar och pinnar är upplagda som en provisorisk bro för att ta sig över. Vandringspinne att använda vid överfarten finns om inte bävern har tagit den. Sjöväggen är bergets minsta sektion och de klättrade lederna är framförallt längst till höger på denna sektion. Möjlighet att gå runt berget finns till höger. Solen träffar berget strax innan lunch vilket kan vara trevligt en kylig vårdag.

[[3. Projekt, ?]] Trad.png

[[24. Projekt, ?]] Trad.png
[[25. Fatline, 8-]] Trad.png Tre stjärnor15m
Martin Jurander
Superlinje. Sprickan som precis sväljer fingertopparna långt till höger på sjöväggen. Naturligt säkrad
[[26. Ragnarssons spricka, 7]] Trad.png Två stjärnor16m
Martin Jurander
[[27. bävernylon, 5+]] Trad.png
Martin Jurander
Börjar på marken. Upp på hylla till vänster, Därifrån upp till hyllan till höger i vars hörn leden Pisa startar. Sedan ut igen till vänster och vidare upp mot trädet i toppen. Här enklare klättring och bättre säkringsmöjligheter.

[[Norskeruta, 7+]]

Solo , Jakob 2009.

[[28. Pisa, 5+]] Trad.png Två stjärnor
Lisen Sparre
Sprickan i hörnet med start på platån. Välsäkrad och fin
[[Projekt, ?]] Trad.png
väggen till höger om pisa bjuder på brant väggklättring.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera