Predikstolen

Allmän information – Predikstolen

Uppsalas högsta och brantaste klätterklippa, 15 m och bitvis överhängande.

OBSERVERA! En av bultarna på ankaret till ”stöldförsök” är lös! Det är en Limbult som går att vicka lite på. BACKA UPP! –2010-05-17

Ett par lättare sprickturer, men mestadels väggklättring i grad 6 och uppåt. Mycket goda topprepsmöjligheter med bultade ankare – lätt åtkomliga från toppen – på nästan varje led. Ovanför klippan finns en mindre vägg med några boulderproblem. Att klippan ligger inne i skogen och sällan får sol gör att det bildas is på vintern, och enorma mängder mygg på sommaren. Högra delen av klippan (speciellt svaet) börjar mossa igen av samma orsak.

Även om ryktet säger att den stått modell för klippan i tavlan Karl XII:s likfärd, så ligger den klippa som ofta omnämns som modell för tavlan ca 1 km söder om Predikstolen. Det förefaller dock ganska osannolikt att en klippa i Uppsala stått modell för en tavla som Gustaf Cederström målade i Paris 1878. Däremot är det tänkbart att Cederström valde någon av klipporna i Hågadalen som modell när man målade repliken av ovan nämnda tavla 1884. Han höll vid den tiden till i Krusenberg.

Mark Harris stod för mycket av ursprungsmaterialet till den här sidan, och hans sida om klättring kring Uppsala är ovärderlig om man sitter fast i den uppländska leran och undrar vart alla klippor tagit vägen.

Boulderproblemen ovanför klippan beskrivs i Uppsala Boulderguide, men den har inte uppdaterats på år och dar. För mer information om bouldering i närheten, kolla in listan på boulderområden här på Sverigeföraren.

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat. Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

Ta Dag Hammarskjölds väg söderut från Uppsala centrum och vid trafikljuset vid Ulleråker sväng av till höger på Vårdsätravägen. Forsätt några kilometer fram till en avtagsväg skyltad mot Hammarskog och tag av där över bron. Parkering finns runt hörnet till vänster. Gå sedan 10 minuter norrut på stigen genom Hågadalen, och missa inte klippan en liten bit in i skogen.

Det går även bra att ta stadsbusslinje 18, till ”Lurbo bro”, vilket tar ca 12 min från stora torget.

Access

Information från SKF:s accessdatabas

Leder

 

Listade från vänster till höger om man står nedanför klippan. Sparsmakad lista – lägg gärna till fler!

4. Maginotlinjen, 6+ Sport.png
Joakim Neander och Mats Olsson 1982
5. Namnlös, 7- Trad.png
Mats Höglind 1988
6. Vårtid, 8 Sport.png
Rickard Hedman 1991
7. Stöldförsök, 7+ Mix.png Två stjärnor
höger bult i ankaret är lös, minst 5 bultar, Mats Höglind 1989
8. Alla dårars arete, 7+ Mix.png
minst 2 bultar, Rick McGregor 1979
9. Tidelipomm, 7- Trad.png
Rickard Hedman 1991
10. Högmässan, 6 Trad.png En Stjärna
Rick McGregor 1979
11. Flera häv, 6 Trad.png
Åke Danielsson 1984
12. Mr. Merlin, 6/6+ Trad.png
Joakim Neander och Mats Olsson 1982

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar