Krossberget

Allmän information – Krossberget

Krossberget är en ganska brant nordklippa nära Svensbyn, Piteå. Klippan är ca 200 meter lång och ca 10 – 25 meter hög och bruten på många ställen av ras och block. Det finns tre sammanhållna klippavsnitt med hög kvalitet.

 

Historia

986 och 1987 borstade undertecknad Jörgen Vikström upp ett tiotal leder i registret mellan 5 och 6+. Det var på den tiden då det föreföll osannolikt att mänskliga individer, åtminstone norrlänningar, kunde klättra svårare än grad sex. Lederna fick alla namn av olika snusorter. Ettan, General, Rapé, mm. Jag har varit och klättrat på Krossberget flera somrar sedan dess och kan konstatera att lederna växer igen. Några av lederna klättrades först av Anders Lindholm, Holmsund. Några somrar var även andra Umeåklättrare där,Tommy Nilsson, Lena Carleborg, Mikael Kivijärvi, m fl.

Anmarschen sker över hygget från den norra vägen mot Bodsjön. Det är lättgången terräng, men se upp för den abrupta klippkanten om ni har med barn eller hundar. Det finns en stor potential för nya, mkt hårda turer. Bland annat finns det en helt oexplaterad, överhängande vägg med grepprikt, överhängande utsteg, samt i detta avsnitt även en jättespricka i ett snyggt högt dieder om inte rensats. Nackdelen med Krossberget är att det är en lite fuktig och hyfsat myggig plats. Men ta med myggstift och gör upp en liten sureld vid insteget. Då blir det om inte bra så uthärdligt. / Jörgen Vikström , info@jorgenvikstrom.com.

8 leder bultades upp sommaren 2012 av Magnus Eriksson Brändström, Johan Norén, Patrik Landberg och Laban Berglund.

Värda att nämnas är IO, 7c, Uppvärmningen, 6a+ och Renkadaver, 7a. Lednamn och grad står på klippan vid respektive insteg.

Se: http://www.borrbult.nu/2012/07/bultkurs-med-borrbult.html för mer information.

 

Vägbeskrivning

gps

För att länka ska fungera optimalt rekommenderar vi att du har Google Maps installerat. Tänk på att GPS endast tar dig till närmaste adress. Surfar du i webbläsaren tar GPS:en dig hela vägen, använder du maps kommer du till närmaste adress..
Google Maps AndroidGoogle Maps Iphone IOS.

 

Leder

[[Kråknästet6c]]
Laban Berglund
[[IO7c]]
Magnus Eriksson Brändström och Adam Evanne
[[Uppvärmningen6a+]]
Patrik Landberg
[[Boondock Saints6a]]
Jonan Norén
[[Renkadaver7a]]
Magnus Eriksson Brändström och Patrik Landberg
[[Curiosity5b]]
Patrik Landberg
[[Titania6a+]]
Johan Norén och Laban Berglund

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar