blogg

 

Oavsett din klättring ligger på en hög eller låg nivå är Sverigeföraren.se en bra webbplats med information om utrustning, kläder, vägar, och tekniker, inklusive bouldering, inomhus, is, och traditionell klättring. Vare sig du är ute efter dina första par klätterskor eller den bästa ryggsäcken att släpa din utrustning.  Sök bland tusentals olika klippor, videoklipp och väginformation, eller gå med i diskussionen på forumen.

Bergsklättring är en sport där utövaren klättrar upp, ner eller över naturliga klippformationer eller artificiella bergväggar. Målet är att nå toppen av en formation eller slutpunkten för en fördefinierad rutt utan att falla.

Utrustning

Den vanligaste utrustningen som ingår i ett startpaket är:
Klätterskor, repbroms, karbin, kritpåse och en sele. Annat som behövs vid klättring är ett klätterrep, en hjälm är också att föredra. Hjälmen är ofta framtagen i plast för att skydda ditt huvud från fallande stenar.

Borrbultar är en typ av fast förankringspunkt som används inom sportklättring eller inom mixad klättring. De används då på släta klippor där man inte kan använda andra typer av säkringar till exempel kilar, hexentrics eller kamkil. Vanligtvis är det en expanderbult eller limbult. En karbinhake används för att länka samman rep och säkringar.

 

Traditionell klättring

Tradklättring eller traditionell klättering som det heter är en typ av klättring där klättraren placerar sina säkringar själv. Är en led obultad brukar tradklättring eller toprep vara det enda alternativen som finns. Tradklättring skadar oftast inte klippan och säkringarna sitter inte kvar när man är klar. Det innebär att man lämnar klippan i det skick man fann den i.

Exempel på säkringar som används vid tradklättring: kilar, kamkilar, tricams och hexentrics. Säkringarna placeras i spicklinjer i berget.

Teknik

I ett replag av två personer tradklättrar man upp för väggen. Förstemannen klättrar upp till en lämplig plats (standplats) där denne säkrar sig själv i bergsväggen för att sedan låta andreman klättra upp. Andreman plockar med sig utrustning på vägen upp. Klättrarna har på så vis med sig all utrsutning till nästa etapp. Proceduren upprepas till att de nått klippans topp.

 

 

Artificiell klättring

 Tekniskt klättring, aidklättring eller artificiell klättring som det heter har många namn. Klättraren använder sin utrustning för att sig upp för väggen. Utrustningen används aktivt vilket gör att klättraren kan ta sig upp för nästan släta väggar.

Sportklättring

Borrbultar är ofta förplacerade vid sportklättring, expanderbult och limbult är vanligast. Lederna är i många fall bultade hela vägen till toppen så en standplats behövs inte. Förankringspunkter vid toppen gör att klättraren kan firas ned när denne har nått toppen.

Bouldering

Bouldering sker utan topprep eller bultar. Som säkerhet brukar man använda en crashpad som skyddar vid ett fall. Få rörelser (moves) är vanligt men brukar vara väldigt krävande fysiskt och tekniskt. Bouldering bygger mer på styrka än uthållighet. Det skiljer sig från övrig klättring då uthållighet oftast är nyckeln till framgång. Här behövs inte lika mycket utrustning som annan klättring. Det du behöver är skor, kritpåse och en crashpad.

Topprepsklättring

Topprep är den typen av klättring som har lägst risknivå. Den som klättrar har ett topprep som säkras av en person på marken. Fallet blir inte långt eftersom personen på marken hela tiden drar efter repet. En förankring sitter på toppen av berger där repet förs igenom. I den ena änden av repet sitter klättraren fast och den andra säkraren med en repbroms.

Alpin klättring

En snabb och lätt stil att klättra i de höga bergen när klättrare bär bara det allra nödvändigaste av redskap, mat, vatten, och utrustning. Genom att klättra med det nödvändigaste kan de klättra snabbt till toppen och sedan ner. Denna stil är i kontrast till Expedition Style när klättrare bestiger berget med flera camps på vägen upp.

Isklättring

Isklättring är en aktivitet för klättring på isstrukturer eller formationer. Dessa formationer kan vara i form av frysta vattenfall, isfall, is plattor eller stenar täckta med fruset vatten eller is, eller artificiella strukturer.

 

Klippklättring

Lederna är sällan högre än 20 meter och kan klättras traditionellt med kilar, med topprep, sportklättring eller artificiellt med utrustning.

 

Big walls

 

Klättring