Q: Finns det bra backuprutiner? Det vore ju tragiskt om Sverigeföraren förvsvann beroende på en serverkrasch, även webbhotells servrar kan tappa information.

A: Självklart! Backup tas varje natt till flera olika geografiska platser så att informationen på föraren är i tryggt förvar.

Q: Hur ändrar jag/lägger till i en förare?

A: Enkelt! Gå till föraren och tryck på ändra förare högst upp till höger och följ instruktionerna.

 

andraforare

 

 

 

 

Q: Hur lägger jag till en ny klippa?

A: Klicka på ”Lägg till ny förare” och fyll i formuläret med egna bilder och text. Du kan alltid gå tillbaka och ändra din förare efter att den är inlagd.

Q: Vad händer om jag råkar förstöra en förare?

A: Alla ändringar går att ångra i efterhand, så det är lugnt.

Q: Kan jag vara anonym?

A: Sverigeföraren kräver en inloggning för ändringar av förare. Det krävs endast ett användarnamn, en e-mail och ett lösenord för att bli medlem.

Q: Vem lägger upp nyheter på förstasidan?

A: Det gör du själv. Om du har något du tycker bör uppmärksammas så är det fritt fram att skriva en nyhet,  det gör att Sverigeföraren blir mer levande.

Q: Hur ändrar jag i en skiss?

A: Ladda ner bilden och rita i ett ritprogram. Ladda sedan upp bilden igen. Vi hoppas att på sikt lösa det här på ett bättre sätt, och att behålla skisserna som svg.

Q: Hur ritar jag en skiss?

A: Det finns ett bra gratisprogram som heter InkScape. Kolla även BetaCreator som är gjort för att rita topos. Eller Adobe Illustrator, men det är svårare att lära sig och långt ifrån gratis. Lägga gärna upp en svg-fil tillsammans med resultatet så det blir lättare för andra att ändra.

Q: Hur lägger jag upp en filmsnutt?

A: Ladda upp filmen på YouTube. När du är inne på ”Lägg till förare” finns en flik som heter media, där kan du ladda upp filmer och bilder.

Q: Varför finns det med så få klippor på västkusten?

A: Ingen som vet, antagligen klättrar ingen där.

Q: Vill Sverigeföraren konkurrera med tryckta förare?

A: Nej, vi ser tryckta förare som ett bra komplement till Sverigeföraren (och tvärtom). En bok är behändigare än en laptop vid klippan. Länka gärna till information om hur man köper en tryckt förare.

Q: OK, så upphovsrätt då? Vad gäller?

A: Namn, grad, förstebestigare etc för enskilda leder täcks inte av upphovsrätten. Leden är ju gjord vare sig den finns beskriven eller inte. Kopiera däremot inte skisser från andra förare utan tillstånd, och inte heller ledbeskrivningar rakt av.

Q: Har Sverigeföraren kopplingar till Svenska Klätterförbundet?

A: Nej. Vi hämtar accessinformation från SKF, men det är allt.

Q: Har Sverigeföraren några sponsorer?

A: Nej inga sponsorer i dagsläget.

Q: Tjänar ni pengar på Sverigeföraren?

A: Tanken är inte att tjäna mycker pengar utan att leverera en tjänst som är bra men håller sig själv flytande. Därav har vi lagt till ”Införande för inomhushallar” för att vi ska få in en liten del till driftkostnader.<br><br>Sidan växer ständigt och har mycket besökare så ibland händer det att servern inte hinner med.

Q: Hur driftas Sverigeföraren?

A: På en server som ägs av ett himla schysst företag som heter Authentic Media AB. Redis & Nginx är två cacheverktyg som används för att göra sidan snabbare. Sidan är väldigt stor och kräver mycket.

Q: T-shirt?

Q: Kan jag köpa en T-shirt med Sverigeföraren logga?

A: Inte i dagsläget men eventuellt i framtiden.